Zadanie - Uzasadnij przekątna kwadratu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RRR
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 06 kwie 2013, 22:55
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Zadanie - Uzasadnij przekątna kwadratu

Post autor: RRR »

Witam :)

Obrazek

Czy pomoże mi ktoś napisać uzasadnienie że tak jest ?
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Zadanie - Uzasadnij przekątna kwadratu

Post autor: josselyn »

\(d=a \sqrt{2}/()^2
d^2=2a^2
a^2=0.5d^2
P=a^2=0.5d^2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ