czas

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natalka8830
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 lut 2013, 09:16
Podziękowania: 49 razy

czas

Post autor: natalka8830 »

Jak bedzie wygladalo rozwiazanie tego zadania?

biegne ze stalą predkością 20km/h,
w jakim czasie przebiegne 100 metrów?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(s=v\cdot t\;\;\;\;\;to\;\;\;\;\;t=\frac{s}{v}\)
\(v=20\frac{km}{h}=\frac{20000m}{60min}=\frac{1000m}{3min}\)
1000 metrów w czasie 3 minut,czyli 1 km w czasie 3 minut , czyli 1km w czasie 180 sekund,
to daje czas 18 sekund na przebiegnięcie 100 metrów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pełne obliczenie:
\(S=v\cdot t\\
t=\frac{S}{v}\\
S=100m=0,1km\\
v=20\frac{km}{h}\\
t=\frac{0,1}{20}=\frac{0,3}{60}h=0,3minuty=0,3\cdot 60 sekund=18 sekund.\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
natalka8830
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 04 lut 2013, 09:16
Podziękowania: 49 razy

Post autor: natalka8830 »

teraz jest ok :)dzięki jeszcze raz
ODPOWIEDZ