czwarta część pewnej liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

czwarta część pewnej liczby

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Czwarta część pewnej liczby dwucyfrowej jest równa sumie jej cyfr.
jeśli miedzy cyframi tej liczby wstawimy zero, to otrzymamy liczbę 8,5 razy większą. Jaka liczba ma tę własność?

Dziękuję
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Post autor: pwntmaciek »

\(\begin{cases} \frac{1}{4} \cdot (10a+b)=a+b\\ \frac{17}{2}(10a+b)=100a+b \end{cases}\)
Obrazek
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

nie wiem jak to policzyć:(
proszę o pomoc
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Re:

Post autor: celia11 »

pwntmaciek pisze:
\(\begin{cases} \frac{1}{4} \cdot (10a+b)=a+b\\ \frac{17}{2}(10a+b)=100a+b \end{cases}\)
wychodzi mi:
\(\begin{cases} b=2a\\ 204a=204a \end{cases}\)




nie wiem co dalej?
proszę o pomoc
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Post autor: pwntmaciek »

Czyli rozwiązaniem są liczby:
12,24,36, 48
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, 20:38 przez pwntmaciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Re:

Post autor: celia11 »

pwntmaciek pisze:Czyli rozwiązaniem są liczby:
12,24,36 itd...
ale jak to liczyć?
pwntmaciek
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 130
Rejestracja: 31 sty 2013, 20:38
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 44 razy
Płeć:

Post autor: pwntmaciek »

Jest to układ równań zależny, mający wiele rozwiązań.
a i b wiąże zależność wynikająca z układu 2a=b, cyfra jedności jest dwa razy większa od cyfry dziesiątek.
Obrazek
ODPOWIEDZ