Zbiorniki z ropą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hubertusus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
Podziękowania: 4 razy

Zbiorniki z ropą

Post autor: Hubertusus »

W dwóch zbiornikach jest ropa. Stosunek ilości ropy w obu zbiornikach wynosi 5:9. Ile bylo ropy w każdym zbiorniku jeżeli w obu było razem 350 litrów ropy. :?: :?: :?:

Do rozwiązania układem równań
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

rozwiąż układ równań

\(\begin{cases}x+y=350 \\ \frac{x}{y}=\frac{5}{9}\end{cases}\)
Hubertusus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 23 paź 2009, 16:07
Podziękowania: 4 razy

Post autor: Hubertusus »

dziękuje ci bardzo w sumie dziwny zbieg okoliczności zawsze ty mi pomagasz ;)
ODPOWIEDZ