Skala

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia34_95
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 17 sty 2013, 15:39
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Skala

Post autor: gosia34_95 »

zad1
Z kuponu materiału o szerokości 60 cm i długości 5,4 m krawcowa wycięła dwie chusty w kształcie przystających trójkątów prostokątnych równoramiennych o ramionach równych 0,6 m oraz osiem lambrekinów do okien stołówki szkolnej, w kształcie przystających trapezów równoramiennych. Różnica długości podstaw każdego trapezu jest równa szerokości kuponu materiału. Narysuj w skali 1 : 30, w jaki sposób krawcowa pocięła materiał, wiedząc, że wykorzystała go w całości. Jakie wymiary miał jeden lambrekin?


zad2
Na środku kwadratowej działki stoi dom, który w planie ma kształt prostokąta o wymiarach 15 m na 12 m. Ściany domu ustawione są równoległe do płotu, w odległości 7,5 m i 6 m. Narysuj plan tej działki w skali 1 : 600. Ile metrów bieżących płotu potrzeba na jej ogrodzenie?
justynaela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 04 lis 2013, 22:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: justynaela »

Zad 1
to proste
zamieńmy najpierw wszystko na dm
60cm=6dm
5,4m=54dm
0,6m=6dm
0,3m=3dm
zauważ że pole płótna wynosi 6dm

b jest równe natomiast 162=12a-54
216=12a
a=18dm
6=a-12=18-12=6dm
wysokość na której znajduje się prosta dzieląca trapezy na pół znajduje się w połowie odległości od podstaw, czyli na wysokości 3dm

teraz jak to narysować w skali?

otóż prostokąt o wymiarach 6dm na 54 dm w skali 1:30 ma wymiary....
zamieńmy dm na cm

6dm=60 cm
54dm=540cm

w skali 1:30
60:30=2cm
540:30=18cm

z kolejnymi długościami robisz tak samo
ODPOWIEDZ