zadanie 1.
z dwoch lancuszkoe ze zlota,jednen proby 0,538 i wadze 12 g ,drugi proby 0,960 o wadze 19 g zrobiono naszyjnik? ile wazy naszyjnik i jakiej jest proby?
zadanie 2.
indywidualne bilety na koncert sprzedawano po 24 zl,,z grupowe po 12 z,,,bilety kupilo 400 osob.. po odliczeniu 30% zwizanych z organizacja konecrtu w kasie zostalo 4200 zl.Ile osob kupilo drozsze a ile tansze bilety?
zadanie 3.
dwa trojkaty maja rowne pola i jeden bok wspolny,,czy wysokosc poprowadznona do tego boku w jednym trojacie moze byc 4 cm krotsza od wyskosci poprowadznej do wspolnego boku drugiego trojkata?
zadania nie na moja glowe .
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Jeśli jeden łańcuszek waży 12g, a drugi 19g, to po stopieniu otrzymamy 31g. Jeśli do tego stopu niczego nie dodajemy, to otrzymany łańcuszek waży 12 + 19 = 31g.
Obliczmy ilość złota zawartego w obu łańcuszkach: w pierwszym złoto stanowi 0,538 z 12g. 0,538*12 = 6,456g; w drugim 0,960*19 = 18,24g. W obu razem jest zatem 6,456 + 18,24 = 24,696g.
Próba to stosunek wagi czystego kruszcu (w tym wypadku złota) do wagi całego przedmiotu. Żeby obliczyć próbę, trzeba więc wykonać dzielenie: 24,696 : 31 wynosi około 0,797.
Odp. Łańcuszek waży 31g i jest próby 0,797.
2.
Oznaczmy x - ilość sprzedanych biletów indywidualnych. Wtedy grupowych sprzedano (400 - x).
Za bilety indywidualne wpłynęło do kasy 24x, a za grupowe 12(400 - x). (Liczymy gotówkę w złotych).
Razem za bilety do kasy wpłynęło zatem 24x + 12(400 - x). Jeśli odliczono 30% tej gotówki, to zostało 70% tej gotówki.
Czyli 70% tego, co wpłynęło do kasy to 4200zł. (Czyli 10% to 4200 : 7 = 600, a 100% to 6000zł.)
Cała gotówka uzyskana za bilety to zatem 6000zł.
Wystarczy więc rozwiązać równanie:
24x + 12(400 - x) = 6000
24x + 4800 - 12x = 6000 / - 4800
12x = 1200 /:12
x = 100 , więc 400 - x = 300
Odp. Sprzedano 100 biletów indywidualnych i 300 grupowych.
3.
Pole trójkąta = \(\frac{1}{2}\)a*h, gdzie a - podstawa; h- wysokość trójkąta.
Oznaczmy h1 - wysokość pierwszego trójkąta; h2 - wysokość drugiego.
Wspólny bok obu trójkątów potraktujmy jako ich podstawę. A więc podstawy obu trójkątów są równe a.Wiemy, że pola tych trójkątów są równe, zatem \(\frac{1}{2}\) a*h1 = \(\frac{1}{2}\)a*h2, stąd a*h1 = a*h2, czyli h1 = h2.
Wysokości obu trójkątów muszą być równe.
Odp. Taka sytuacja nie jest możliwa.
Jeśli jeden łańcuszek waży 12g, a drugi 19g, to po stopieniu otrzymamy 31g. Jeśli do tego stopu niczego nie dodajemy, to otrzymany łańcuszek waży 12 + 19 = 31g.
Obliczmy ilość złota zawartego w obu łańcuszkach: w pierwszym złoto stanowi 0,538 z 12g. 0,538*12 = 6,456g; w drugim 0,960*19 = 18,24g. W obu razem jest zatem 6,456 + 18,24 = 24,696g.
Próba to stosunek wagi czystego kruszcu (w tym wypadku złota) do wagi całego przedmiotu. Żeby obliczyć próbę, trzeba więc wykonać dzielenie: 24,696 : 31 wynosi około 0,797.
Odp. Łańcuszek waży 31g i jest próby 0,797.
2.
Oznaczmy x - ilość sprzedanych biletów indywidualnych. Wtedy grupowych sprzedano (400 - x).
Za bilety indywidualne wpłynęło do kasy 24x, a za grupowe 12(400 - x). (Liczymy gotówkę w złotych).
Razem za bilety do kasy wpłynęło zatem 24x + 12(400 - x). Jeśli odliczono 30% tej gotówki, to zostało 70% tej gotówki.
Czyli 70% tego, co wpłynęło do kasy to 4200zł. (Czyli 10% to 4200 : 7 = 600, a 100% to 6000zł.)
Cała gotówka uzyskana za bilety to zatem 6000zł.
Wystarczy więc rozwiązać równanie:
24x + 12(400 - x) = 6000
24x + 4800 - 12x = 6000 / - 4800
12x = 1200 /:12
x = 100 , więc 400 - x = 300
Odp. Sprzedano 100 biletów indywidualnych i 300 grupowych.
3.
Pole trójkąta = \(\frac{1}{2}\)a*h, gdzie a - podstawa; h- wysokość trójkąta.
Oznaczmy h1 - wysokość pierwszego trójkąta; h2 - wysokość drugiego.
Wspólny bok obu trójkątów potraktujmy jako ich podstawę. A więc podstawy obu trójkątów są równe a.Wiemy, że pola tych trójkątów są równe, zatem \(\frac{1}{2}\) a*h1 = \(\frac{1}{2}\)a*h2, stąd a*h1 = a*h2, czyli h1 = h2.
Wysokości obu trójkątów muszą być równe.
Odp. Taka sytuacja nie jest możliwa.