notes

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johnek932
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2012, 09:13
Podziękowania: 7 razy

notes

Post autor: johnek932 »

Notes 32 kartkowy można otrzymać z jednego arkusza prostokątnego papieru przez kilkakrotne składanie go zawsze na pół

a) Ile razy trzeba złożyć ten arkusz aby otrzymać notes 32 kartaowy

b)Ile takich arkuszy trzeba na wykonanie 22 notesow 80 kartkowych o takim samym formacie jak notes 32 kartkowy.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(32=2^5\)

Trzeba złożyć 5 razy.

b)
\(22\cdot80=1760\\1760:32=55\)

Potrzeba 55 arkuszy
ODPOWIEDZ