ogrodzenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johnek932
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2012, 09:13
Podziękowania: 7 razy

ogrodzenie

Post autor: johnek932 »

Pole kwadratowego poletka pod uprawę kapusty jest równe 128, a przełamać kwadratowego poletka pod uprawę fasoli wynosi 16 pierwiastków z 2. Na ogrodzenie, którego pojęta potrzeba więcej siatki.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: ogrodzenie

Post autor: irena »

johnek932 pisze: a przełamać kwadratowego poletka
Co to jest "przełamać kwadratu"?
johnek932
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2012, 09:13
Podziękowania: 7 razy

Post autor: johnek932 »

Przekątna miało być. Sory
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a-bok poletka kapusty
\(a^2=128\\
a^2=64\cdot 2\\
a=8\sqrt{2}
Ogrodzenie =4\cdot 8\sqrt{2}=32\sqrt{2}\)

x-bok poletka fasoli
przekątna tego kwadratu wynosi \(x\sqrt{2}=16\sqrt{2}\;\;czyli\;\;x=16\)
\(ogrodzenie =4\cdot 16=64\)
\(32\sqrt{2}<64\)
Na ogrodzenie poletka fasoli trzeba wiecej siatki.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ