wycinek kolowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wycinek kolowy
Oblicz pole jednego wycinka kołowego, utworzonego przez przekątne czworokata foremnego wpisanego w koło, widząc, że bok tego czworokata ma 4 co.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Czworokąt foremny wpisany w koło jest kwadratem o boku a=4 cm.
Przekątna tego kwadratu jest średnicą koła.
\(2r=4\sqrt{2}\;\;\;\;to\;\;\;\;r=2\sqrt{2}\)
Pole wycinka koła to pole jednej ćwiartki tego koła.
\(P_{w}=\frac{1}{4}\pi\cdot r^2=\frac{1}{4}\cdot \pi\cdot (2\sqrt{2})^2=2\pi\;cm^2\)
Przekątna tego kwadratu jest średnicą koła.
\(2r=4\sqrt{2}\;\;\;\;to\;\;\;\;r=2\sqrt{2}\)
Pole wycinka koła to pole jednej ćwiartki tego koła.
\(P_{w}=\frac{1}{4}\pi\cdot r^2=\frac{1}{4}\cdot \pi\cdot (2\sqrt{2})^2=2\pi\;cm^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.