kolo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johnek932
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2012, 09:13
Podziękowania: 7 razy

kolo

Post autor: johnek932 »

Uszczelka ze sztucznej skóry ma kształt pierścienia o wymiarach 20 x 14, które oznaczają odpowiednio: średnicę koła zewnętrznego i średnicę otworu w milimetrach. Oblicz z dokładnością do 1cm^2 pole 100 takich uszczelek.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(100\cdot (\pi \cdot R^2-\pi\cdot r^2)\\
R=10\\
r=7\)


\(P=100(100\pi-49\pi)=100\cdot 51\pi=5100\pi\approx 16022\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ