geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
johnek932
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2012, 09:13
Podziękowania: 7 razy

geometria

Post autor: johnek932 »

Ze skrawków filcu w kształcie trójkąta równobocznego, o boku 3,5 cm. Krys wyciął okrągłe podkladki pod nogi krzesła. Oblicz jaką maksymalna średnicę mogą mieć te podkladki. Wynik podaj z dokładnością do 1 cm.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Doprecyzuj.
Ile miał tych skrawków ?
Ile nóg ma krzesło ?
johnek932
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2012, 09:13
Podziękowania: 7 razy

Post autor: johnek932 »

liczba skrawków nie jest podana, krzesło ma 4 nogi
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

jesli mam dowolną liczbę skrawków , to najekonomiczniej jest wyciąć koło wpisane z czterech skrawków . Takie koło ma promień \(\frac{1}{3} \cdot \frac{3,5 \sqrt{3} }{2}\) czyli średnicę \(\frac{3,5 \sqrt{3} }{3}\approx 2cm\)
ODPOWIEDZ