Zadanie z procentami.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia34_95
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 17 sty 2013, 15:39
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Zadanie z procentami.

Post autor: gosia34_95 »

cenę podręcznika do historii obniżono najpierw o 30% apo pewnym czasie jeszcze o 15%. Ostatecznie książka kosztuje 37.70 zł. Jaka była cena pczątkowa książki?

Ma wyjść 60 zł.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Gdyby książka kosztowała 35,70 to by się zgadzało.
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: Zadanie z procentami.

Post autor: matirafal »

Mamy cenę poczatkową x
Po obniżce o 30% zostało nam 70%x
Po kolejnej obniżce 15% z 70%x zostało nam 85% z 70%x
I daje nam 37,70.
Obliczmy x
\(\frac{85}{100} \cdot \frac{70}{100}x=37,70
0,595x=37,70
x= \frac{37,70}{0,595}\approx 63,36\)

A zatem masz błędną odpowiedź.
Owszem gdyby bowiem kosztowała 60 zł to cena po obnizkach wynosiła by
\(60 \cdot 0,7 \cdot 0,85=35,70\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
ODPOWIEDZ