zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:07

zadanie tekstowe

Post autor: nama »

Prostokątne boisko ma obwód długości 308 m. Szerokość boiska stanowi 40% jego długości.
a) podaj wymiary boiska.
b) Czy może być to boisko do gry w piłkę nożną? (Prawidłowe wymiary boiska do piłki nożnej: szerokość od 50 m do 60 m, długość od 100 m do 120 m).
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

x - długość boiska
0,4x - szerokość boiska

\(x+0,4x+x+0,4x=308
2,8x=308
x=110\)


wymiary boiska to 110m na 44 m
niestety boisko to nie może być boiskiem do piłki nożnej
ODPOWIEDZ