zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:07

zadanie tekstowe

Post autor: nama »

Pod elewator podstawiono statek z 20 tysiącami ton pszenicy, w dwóch gatunkach. Pierwszy gatunek zawiera 5% zanieczyszczeń, a drugi 9%. Po oczyszczeniu otrzymano 18,8 tysięcy ton czystej pszenicy. Ile pszenicy każdego gatunku przywiózł ten statek?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

x - pszenica pierwszego gatunku
20-x - pszenica drugiego gatunku

\(0,95x+0,91(20-x)=18,8
0,95x+18,2-0,91x=18,8
0,04x=0,6
x=15\)


pierwszego gatunku pszenicy (5% zanieczyszczeń) było 15t, a drugiego (9% zanieczyszczeń) 5t
nama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 15 paź 2009, 19:07

Post autor: nama »

dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ