Kolejne zadanie na poziomie szkoły podstawowej, które mnie przerosło
Jeśli:
9 Mikołajów rozda w 30 min 60 prezentów,
to ile prezentów rozda 36 Mikołajów w 3 godz.?
9 Mikołajów - 30 min - 60 prezentów
36 Mikołajów - 180 min - ? prezentów
Moja córka poszła tą drogą:
Na 9 Mikołajów przypadają po 2 rozdane prezenty na 1 minutę.
36 Mikołajów rozdaje w takim razie 8 prezentów w ciągu minuty.
Ponieważ minut jest 180 to prezentów będzie 1440.
Niby logiczne,ale...:
9 Mikołajów - 30 min - 60 prezentów /mnożę obustronnie przez 4, żeby otrzymać 36 Mikołajów, i co mam?
36 Mikołajów - 120 min (a nie 180 min!) - 240 prezentów
Czy ja szukam dziury w całym...?
Pracowici Mikołaje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Pracowici Mikołaje
\(9M-30min -60P
36M-30min-240P
36M-180min-1440P\)
36M-30min-240P
36M-180min-1440P\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Pracowici Mikołaje
9 mikołajów w 30 min 60 prezentów
9 mikołajów w 1 godz 120 prezentów
9 mikołajów w 3 godz 360 prezentów
36 mikołajów w 3 godz 360*4=1440 prezentów
Nie mozna mnozyć jednocześnie czasu mikołajów i prezentów
9 mikołajów 30 min 60 prezentów - mnozymy przez 4
36 mikołajów 30 min 240 prezentów
36 mikołajów 3 h 240*6= 1440 prezentów
9 mikołajów w 1 godz 120 prezentów
9 mikołajów w 3 godz 360 prezentów
36 mikołajów w 3 godz 360*4=1440 prezentów
Nie mozna mnozyć jednocześnie czasu mikołajów i prezentów
9 mikołajów 30 min 60 prezentów - mnozymy przez 4
36 mikołajów 30 min 240 prezentów
36 mikołajów 3 h 240*6= 1440 prezentów
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!