Trawnik

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2009, 21:55

Trawnik

Post autor: olaa »

jest prostokątny trawnik dłuższy bok ma 10m kosiarka o szerokości 50cm objeżdżasz kosiarką trawnik po obwodzie raz i to co skosiłeś to 1/4 całego pola powierzchni. Jakie jest pole powierzchni całkowite trawnika. prosze pomożcie
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

trawnik ma wymiary: 10m na xm
po przejechaniu kosiarki do skoszenia pozostało 9m na (x-1)m

\(10x-8(x-1)=\frac{1}{4}\cdot 10x
10x-9x+9=2,5x
x-2,5x=-9
-1,5x=-9
x=6\)


Pole całkowite trawnika wynosi: \(P=6m \cdot 10 m=60m^2\)
ODPOWIEDZ