Proszę o pomoc !!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Proszę o pomoc !!!!
Samochód osobowy jedzie z prędkością 60km\ h. Koło samochodu ma średnicę 60cm. Ile pełnych obrotów wykonuje to koło w ciągu minuty?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(d=0,6m \ \Rightarrow \ r=0,3m\)
obwód koła wynosi:
\(L=2\pi r=2\pi \cdot 0,3m=0,6\pi m\)
\(v=60\frac{km}{h}=\frac{60\cdot 1000m}{60min}=1000\frac{m}{min}\)
w ciągu jednej minuty koło przejedzie drogę:
\(s=v\cdot t=1000\frac{m}{min}\cdot 1 min =1000m\)
liczba obrotów wykonana w czasie 1 min:
\(n=\frac{s}{L}=\frac{1000m}{0,6\pi m}=513,516\)
odp: koło wykona 513 pełnych obrotów
obwód koła wynosi:
\(L=2\pi r=2\pi \cdot 0,3m=0,6\pi m\)
\(v=60\frac{km}{h}=\frac{60\cdot 1000m}{60min}=1000\frac{m}{min}\)
w ciągu jednej minuty koło przejedzie drogę:
\(s=v\cdot t=1000\frac{m}{min}\cdot 1 min =1000m\)
liczba obrotów wykonana w czasie 1 min:
\(n=\frac{s}{L}=\frac{1000m}{0,6\pi m}=513,516\)
odp: koło wykona 513 pełnych obrotów