Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
semper
- Witam na forum

- Posty: 7
- Rejestracja: 07 lis 2009, 15:11
Post
autor: semper » 07 lis 2009, 16:56
W 2005 r. firma "Jar" zatrudniała 340 osób, z czego 9/17 stanowili mężczyźni. Rok później liczba zatrudnionych wzrosła o 1/5, przy czym liczba mężczyzn wzrosła tylko o 15. Oblicz, ile kobiet zatrudniała ta firma w 2006 roku?
-
Galen
- Guru

- Posty: 18236
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 9053 razy
Post
autor: Galen » 07 lis 2009, 17:10
(9/17)*340 = 180-----mężczyzn w 2005 roku
6/5 * 340 = 408---liczba zatrudnionych w 2006 roku
180 + 15 =195----mężczyzn w 2006 roku
408 - 195 = 213----kobiet w 2006 roku
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
semper
- Witam na forum

- Posty: 7
- Rejestracja: 07 lis 2009, 15:11
Post
autor: semper » 07 lis 2009, 17:32
Serdeczne dzięki!