wyprowadzenie wzoru na zadanie z treścią o procentach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nomaki78
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 gru 2012, 11:36
Płeć:

wyprowadzenie wzoru na zadanie z treścią o procentach

Post autor: nomaki78 »

Witam,
przygotowuję się samodzielnie do egzaminu z matematyki i muszę zrozumieć mechanizm tworzenia wzoru na procenty,
a mianowicie do poniższego zadania:

Na targu ogórki kosztują 4 zł, a pomidory 5 zł za kilogram.
a)O ile procent pomidory są droższe od ogórków?
b) O ile procent ogórki są tańsze od pomidorów?

Proszę o dokładne wyprowadzenie wzoru a następnie obliczenie, krok po kroku tak żebym zrozumiała a nie tylko nauczyła się gotowego wzoru.
Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam
Monika
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(\frac{5-4}{4}\cdot 100%=\frac{1}{4}\cdot 100%=\frac{100}{4}%=25%\)

b)
\(\frac{5-4}{5}\cdot 100%=\frac{1}{5}\cdot 100%=\frac{100}{5}%=20%\)

Obliczasz różnicę cen,a następnie stosunek tej różnicy do ceny z którą dokonujesz porównania mnożysz przez 100%

Możesz też proporcją:
\(4-----100%\\
5------x%\\
4x=500\\
x=125%\;\;czyli\;\;o\;\;25%\;wiecej\)
.

b)
\(5------100%\\4-----x%\\
5x=400\\
x=80%\;\;\;czyli\;\;o\;\;20%\;\;mniej\)
.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ