Zegar

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anex12345
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 413
Rejestracja: 27 mar 2010, 12:23
Podziękowania: 123 razy
Otrzymane podziękowania: 25 razy
Płeć:

Zegar

Post autor: anex12345 »

O godzinie 3.00 wskazówki zegara tworzą kąt 90 stopni. Po jakim najkrótszym czasie wskazówki te znowu będą do siebie prostopadłe? Odpowiedź uzasadnij.
math12
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 29 lut 2012, 16:22
Lokalizacja: Biała Podlaska
Otrzymane podziękowania: 75 razy
Płeć:

Post autor: math12 »

wskazówka minutowa porusza się z prędkością \(6^{o}\) na 1 minutę
wskazówka godzinowa porusza się z prędkością \(\frac{1}{2} ^{o}\) na 1 minutę więc,
wskazówki się spotkaja po czasie:
\(t \cdot (6- \frac{1}{2} )=90 \Rightarrow t=16 \frac{4}{11}\)minut jeśli wskazówka godzinowa jak i minutowa poruszają się z prędkością stałą to również oddalą się od sienie na odległość \(90^{o}\) po czasie \(t=16 \frac{4}{11}\) więc mamy
\(2t=32 \frac{8}{11}\)minut - po takim czasie wskazówki te znowu będą do siebie prostopadłe
Korepetycje, rozwiązywanie zadań, przygotowania do matury
e-mail: pomoc.z.matematyki1@gmail.com
gg: 9955912
ODPOWIEDZ