Czarnoksiężnik :)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Czarnoksiężnik :)

Post autor: libellle »

Na swoją obronę mogę tylko rzec, że zadanie, choć z IV kl SP, to jednak oznaczone mistrzowskim stopniem trudności... :)

Na półce u Czarnoksiężnika stoi 9 ksiąg.
Każda kolejna księga ma o 50 stron więcej, niż poprzednia.
Księga środkowa i księga stojąca bezpośrednio przed nią, mają razem tyle samo stron, co ostatnia księga.
ile stron ma środkowa księga...?

:shock:
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Czarnoksiężnik :)

Post autor: josselyn »

\(I ksiega-x
II ksiega-x+50
III ksiega-x+100
IV ksiega-x+150
V ksiega-x+200
VI ksiega-x+250
VII ksiega-x+300
VIII ksiega-x+350
IX ksiega-x+400
IV+V=|X
x+150+x+200=x+400
2x+350=x+400
x=50
x+200=250\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

josselyn,

dziś popołudniu nie miałam internetu i chyba z nudów ... sama rozwiązałam to zadanie ;)
Właśnie chciałam się pochwalić tym na forum, a tu, proszę - eksperci nie śpią :)
Dziękuję jednakowoż za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ