Zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Zadanie z treścią

Post autor: libellle »

Zadanie pochodzi z zestawu konkursowego dla SP.

Jacek jest o cztery lata starszy od Placka. Placek ma teraz dwa razy tyle lat, ile miał wtedy, gdy Jacek był w jego wieku. Ile lat ma teraz Placek?

Niby proste, ale jakie działanie do tego ułożyć...?
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: Zadanie z treścią

Post autor: Crazy Driver »

Niech \(x\) oznacza wiek Placka, wtedy \(x+4\) to wiek Jacka. Gdy Jacek był w wieku Placka, miał \(x\) lat, wtedy Placek miał \(x-4\) lat i to jest dwa razy mniej niż jego obecny wiek, a zatem dostajemy
\(x=2(x-4)\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Awatar użytkownika
Matematyk_64
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 549
Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
Lokalizacja: Legnica
Otrzymane podziękowania: 161 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Matematyk_64 »

\(j=p+4\) - bo Jacek jest cztery lata starszy
\(p=2(p-4)\) - bo Placek miał dwa razy mniej lat cztery lata temu (bo o tyle jest starszy od niego Jacek).

Pozdrów Zapiecek ;)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Matko z córką, ale wy szybcy jesteście! :D
Bardzo dziękuję!
Zapiecek pozdrowiony, ale te dwie powsinogi znów z domu wybyły, w przeciwnym razie sama mogłabym Placka o wiek zapytać ;)
ODPOWIEDZ