Tudne zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alicja199404
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2009, 18:41

Tudne zadanie

Post autor: alicja199404 »

Czesc bede bardzo wdzieczna za odpowiedz bonie mam kompletnie zielonego pojecia jak to rozwiazac
Nowakowi zaproponowano płacę w wysokosci 2500 zl i comiesieczna premie w wysokosci 15% placy. W kazdym nastepnym roku podwyzka ma byc o 2 punkty procentowe wyzsza niz w roku poprzednim. Ile bedzie zarabial Nowak po roku , ile po dwoch latach. Jaka łącznie zarobi kwote po roku, a jaka po dwoch latach?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

zarobki Nowaka w 1 roku

\(2500 + 2500 \cdot 15% = 2875\) czyli po 1 roku pracy zarobił \(2875 \cdot 12 = 34500\)

zarobki nowaka w 2 roku

\(2500 + 2500 \cdot 2% + 15%(2500 + 2500 \cdot 2% ) = 2932,50\) czyli po 2 latach pracy zarobił \(34500 + 12 \cdot 2932,50 = 69690\)

zarobki nowaka w 3 roku

\((2500 + 2500 \cdot 2%) + 2%(2500 + 2500 \cdot 2%) + 15%((2500 + 2500 \cdot 2%) + 2%(2500 + 2500 \cdot 2%)) = 2991,15\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, 18:00 przez agulka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ