Najdłuższe rzeki w Polsce to Wisła i Odra. Długość Wisły jest równa około 1070 km, a Odry - około 850 km. O ile kilometrów dłuższa jest Wisła od Odry? Ile razy Wisła jest dłuższa od Odry? Wynik podaj z dokładnością do 0,1 .
W niektórych krajach stosuje się inne niż w Polsce jednostki masy, np. funt angielski, i jednostki długości, np. cal angielski i mila lądowa.
1 mila lądowa \approx 1609,344 m
1 funt ang. \approx 0,453592 kg
1 cal ang. \approx 2,5399956
Podaj przybliżenie funta w kilogramach, cala w centymetrach i mili w kilometrach z dokładnością do dwóch cyfr po przecinku.
Ekran telewizora mierzy się w calach wzdłuż przekątnej. Przekątna ekranu ma 25 cali, ile to centymetrów?
Przybliżenia dziesiętne...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 143
- Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
- Podziękowania: 88 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
3
1 cal angielski =\(\ 25,3995 mm=2,53995cm\)
\(25* 2,5399956cm=63,49989cm \approx 63,5 cm\)
(do 2 miejsc)
1 cal angielski =\(\ 25,3995 mm=2,53995cm\)
\(25* 2,5399956cm=63,49989cm \approx 63,5 cm\)
(do 2 miejsc)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Przybliżenia dziesiętne...
2
1 mila ladowa \(\approx 1609,34 m\)
1 funt ang. \(\approx 0,45kg\)
1 cal ang. \(\approx 2,54cm\)
1 mila ladowa \(\approx 1609,34 m\)
1 funt ang. \(\approx 0,45kg\)
1 cal ang. \(\approx 2,54cm\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Przybliżenia dziesiętne...
1
\(1070-850=220km\)
o \(220km\) dłuższa
\(1070:850 \approx 1.3\)
\(1070-850=220km\)
o \(220km\) dłuższa
\(1070:850 \approx 1.3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya