Kwotę 73 zł wypłacono 32 monetami po 5 zł i po 2 zł....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jakisuzytkownik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
Podziękowania: 88 razy

Kwotę 73 zł wypłacono 32 monetami po 5 zł i po 2 zł....

Post autor: jakisuzytkownik »

Kwotę 73 zł wypłacono 32 monetami po 5 zł i po 2 zł. Ile było monet po 5 zł?

W ułamku \(\frac{19}{95}\) , skreślając w liczniku i mianowniku cyfrę 9 otrzymamy ułamek \(\frac{1}{5}\) . Czy ułamki \(\frac{1}{5}\) i \(\frac{19}{95}\) są równe? Czy potrafisz znaleźć inny ułamek o takiej własności?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x-liczba monet 5 zł
y-liczba monet 2 zł
Układ:
\(\{x+y=32\;\;\;\;zatem\;\;y=32-x\\
5x+2y=73\)

Podstaw
\(5x+2(32-x)=73\\
3x=73-64\\
3x=9\\
x=3\\
y=32-3=29\)

Spr.
\(3\cdot 5+29\cdot 2=15+58=73\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
\(\frac{19}{95}=\frac{1}{5}\)
Podobnie jest z ułamkiem \(\frac{16}{64}\) ,skreślasz cyfrę 6 i masz \(\frac{1}{4}\)
Tu również jest równość
\(\frac{16}{64}=\frac{1}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ