W ogrodzie o powierzchni...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jakisuzytkownik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
Podziękowania: 88 razy

W ogrodzie o powierzchni...

Post autor: jakisuzytkownik »

W ogrodzie o powierzchni \(600 m^2\) kwiaty zajmują \(40m^2\), warzywa \(64 m^2\), dom \(36 m^2\), trawnik \(300 m^2\), a na pozostałej części ogrodu rosną drzewa i krzewy. Oblicz, jaką część działki zajmują drzewa i krzewy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{600-40-64-36-300}{600}= \frac{160}{600} = \frac{4}{15}\)

Odp. Drzewa i krzewy zajmują \(\frac{4}{15}\) działki
ODPOWIEDZ