podatek vat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
podatek vat
Pan Michał miał w listopadzie następujące wydatki: kupił 50 kg ziemniaków po 1,50 za kilogram, nowy telewizor za 2000 zł, 3 książki na prezenty gwiazdkowe, każde po 28 zł i zapłacił za weekendowy (2 doby) pobyt w hotelu, płacąc 130 zł za dobę. Oblicz ile zaoszczędził by Pan Michał, gdyby nie musiał płacił podatku Vat. Wynik podaj z dokładnością do jednego złotego.
Re: podatek vat
Brutto (z VAT)
- ziemniaki \(50 \cdot 1,50 = 75 \cdot 1,05 = 78,75\)
- telewizor \(2000 \cdot 1,23 = 2460\)
- książki \(3 \cdot 28 = 84 \cdot 1,05 = 88,20\)
-pobyt hotelu \(2 \cdot 130 = 260 \cdot 1,08 = 280,80\)
RAZEM brutto = 2907,75
netto = 75+2000+84+260 = 2419
Gdyby nie płacił VAT zaoszczędził by ok 489 zł
- ziemniaki \(50 \cdot 1,50 = 75 \cdot 1,05 = 78,75\)
- telewizor \(2000 \cdot 1,23 = 2460\)
- książki \(3 \cdot 28 = 84 \cdot 1,05 = 88,20\)
-pobyt hotelu \(2 \cdot 130 = 260 \cdot 1,08 = 280,80\)
RAZEM brutto = 2907,75
netto = 75+2000+84+260 = 2419
Gdyby nie płacił VAT zaoszczędził by ok 489 zł