Zużycie rur

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Zużycie rur

Post autor: Do96rotka »

Zmontowano rurociąg długości 172 m złożony z 23 rur o dwóch równych długościach ,470cm i 825cm . Ile zużyto rur krótszych a ile dłuższych ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość krótszych rur
y- ilość dłuższych rur

\(\{x+y=23\\4,7x+8,25y=172\)

\(y=23-x\\4,7x+8,25(23-x)=172\\4,7x+189,75-8,25x=172\\-3,55x=-17,75\\x=5\\\{x=5\\y=18\)
ODPOWIEDZ