Prędkość, odległość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prędkość, odległość
Droga z miejscowości A do B biegnie po terenie równym oraz pod górę i z góry. Po drodze po terenie równym rowerzysta jedzie z prędkością 12km/h , pod górę 8km/h , a z góry 15km/h . Drogę z A do B rowerzysta przejechał w ciągu 5 godzin, a powrotną drogę przebył w 4 godziny 39 minut. Oblicz odległość między miejscowościami A i B wiedząc, że długość drogi po terenie równym wynosi 28km .
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Droga po równym ma 28 km,do góry ma x km,zgóry w doł ma y km,gdy jedziemy z A do B.
Czas jazdy z A do B
\(\frac{28}{12}+\frac{x}{8}+\frac{y}{15}=5\)
Droga powrotna,czyli z B do A.
Czas jazdy z B do A
\(\frac{y}{8}+\frac{x}{15}+\frac{28}{12}=4,65\)
Zamieniam czas z minut na godziny
\(4h39 min=4\frac{39}{60}=4\frac{13}{20}=4,65 h\)
Powstał układ równań
\(\{\frac{x}{8}+\frac{y}{15}=5-\frac{28}{12}\\\frac{x}{15}+\frac{y}{8}=4,65-\frac{28}{12}\)
\(\{\frac{x}{8}+ \frac{y}{15}= \frac{8}{3}\\ \frac{x}{15}+ \frac{y}{8}= \frac{139}{60}\)
Czas jazdy z A do B
\(\frac{28}{12}+\frac{x}{8}+\frac{y}{15}=5\)
Droga powrotna,czyli z B do A.
Czas jazdy z B do A
\(\frac{y}{8}+\frac{x}{15}+\frac{28}{12}=4,65\)
Zamieniam czas z minut na godziny
\(4h39 min=4\frac{39}{60}=4\frac{13}{20}=4,65 h\)
Powstał układ równań
\(\{\frac{x}{8}+\frac{y}{15}=5-\frac{28}{12}\\\frac{x}{15}+\frac{y}{8}=4,65-\frac{28}{12}\)
\(\{\frac{x}{8}+ \frac{y}{15}= \frac{8}{3}\\ \frac{x}{15}+ \frac{y}{8}= \frac{139}{60}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.