Oblicz pole i obwód równoległoboku jeżeli..
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 48
- Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
- Podziękowania: 105 razy
- Płeć:
Oblicz pole i obwód równoległoboku jeżeli..
W równoległoboku ABCD ,bok |AB|=5cm,a wysokość opuszczona na ten bok wynosi 3,6cm.Oblicz pole i obwód równoległoboku jeżeli wysokość opuszczona na bok BC ma długość 3cm.
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole i obwód równoległoboku jeżeli..
\(P=a\cdot h_a=5 \cdot 3,6=18
P=b \cdot h_b=18
\Rightarrow b=\frac{18}{h_b}=\frac{18}{3}=6
Ob=2a+2b=10+12=22\)
P=b \cdot h_b=18
\Rightarrow b=\frac{18}{h_b}=\frac{18}{3}=6
Ob=2a+2b=10+12=22\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)