Oblicz pole powierzchni szyby w oknie prostokątnym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cymerianin
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:10
Podziękowania: 105 razy
Płeć:

Oblicz pole powierzchni szyby w oknie prostokątnym

Post autor: cymerianin »

Oblicz pole powierzchni szyby w oknie prostokątnym o wymiarach 6,5m na 2,5m wiedząc,że rama okienna zajmuje 5% powierzchni okna.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jak rama zajęła 5%,to szyba ma 95% powierzchni.
\(0,95\cdot (6,5\cdot 2,5)=0,95\cdot 16,25=15,4375 \;m^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Oblicz pole powierzchni szyby w oknie prostokątnym

Post autor: josselyn »

\(P=6,5*2,5=16,25
100%-16,25
5%-x
x=0,8125
16,25-x=15,4375\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ