1. Pomyślałem pewną liczbe pomnożyłem ja przez 3, dodałem 8 i otrzymałem liczbę o 32 wiekszą od pomyslanej. Jaka to liczba?
2. W ubiegłym roku latem wczasy dla całej rodziny kosztowały 2000złotych. Jesienią biuro turystyczne obniżyło ich cenę o 10%. Zimą cena wczasów jeszcze raz została obniżona o 20%. Latem tego roku cena wczasów została podniesiona o 30%.
a) ile kosztowały wczasy jesienią?
b) O ile cena wczasów zimą była niższa od ceny wczasów jesienią?
c) Kiedy wczasy były tańsze - latem zeszłego roku czy latem tego roku? o ile tańsze?
zadania z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(x\cdot 3+8=x+32\\
3x+8=x+32\\
3x-x=32-8\\
2x=24\\
x=12\)
2)
a)
Jeśli jest obniżka o 10%,to płacimy 90% ceny pierwotnej.
\(2000\cdot 90%=2000\cdot 0,90=1800\)
Wczasy jesienią kosztowały 1800 zł.
b)Obniżka ceny jesiennej o 20%,czyli płacimy 80% z 1800 zł.
\(0,80\cdot 1800=1440\)
Taka jest cena zimą.
\(1800-1440=360\)
Jest niższa od ceny jesiennej o 360 zł.
c)
Cena wzrosła o 30 %,czyli płacimy 130 % z ostatniej ceny,czyli z 1440 zł
\(\frac{130}{100}\cdot 1440=1,3\cdot 1440=1872\)
No to masz wczasy tańsze o 128 złotych.
(2000-1872=128)
\(x\cdot 3+8=x+32\\
3x+8=x+32\\
3x-x=32-8\\
2x=24\\
x=12\)
2)
a)
Jeśli jest obniżka o 10%,to płacimy 90% ceny pierwotnej.
\(2000\cdot 90%=2000\cdot 0,90=1800\)
Wczasy jesienią kosztowały 1800 zł.
b)Obniżka ceny jesiennej o 20%,czyli płacimy 80% z 1800 zł.
\(0,80\cdot 1800=1440\)
Taka jest cena zimą.
\(1800-1440=360\)
Jest niższa od ceny jesiennej o 360 zł.
c)
Cena wzrosła o 30 %,czyli płacimy 130 % z ostatniej ceny,czyli z 1440 zł
\(\frac{130}{100}\cdot 1440=1,3\cdot 1440=1872\)
No to masz wczasy tańsze o 128 złotych.
(2000-1872=128)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.