Procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Procenty

Post autor: Do96rotka »

Całkowita liczba punktów do uzyskania z testu wynosiła 20 punktów . Kasia otrzymała 15 punktów ,Jasio 11 ,Magda 4 ,Tadek 14 a Zbigniew 18 . Przedstaw punktacje wszystkich uczniów w procentach .
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{15}{20} \cdot 100%=75%\\ \frac{11}{20} \cdot 100%=55%\\ \frac{4}{20} \cdot 100%=20%\\ \frac{14}{20} \cdot 100%=70%\\ \frac{18}{20} \cdot 100%=90%\)
zidano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 lis 2013, 23:07
Płeć:

Re:

Post autor: zidano »

jola pisze:\(\frac{15}{20} \cdot 100%=75%\\ \frac{11}{20} \cdot 100%=55%\\ \frac{4}{20} \cdot 100%=20%\\ \frac{14}{20} \cdot 100%=70%\\ \frac{18}{20} \cdot 100%=90%\)
i to wystarczy ?
Awatar użytkownika
artuditus
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 214
Rejestracja: 11 sty 2013, 11:36
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 67 razy
Płeć:

Post autor: artuditus »

To procent punktów Kasi
Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jeśli za test można zdobyć 20 punktów to masz daną informację,że 20 punktów=100%
Dzieląc obie liczby przez 20 dowiesz się,że 1 punkt to 5%.
Kasia ma 15 punktów,to w procentach jest \(15\cdot 5\)%=75%
Jaś ma 11p,to jest \(11\cdot 5\)%=55%
Magda ma 4p,to jest \(4\cdot 5\)%=20%
Tadek ma 14 p,to jest \(14\cdot 5\)%=70%
Zbyszek ma 18p, to jest \(18\cdot 5\)%=90%
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ