potrzebny układ równań do zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blackpatty
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2012, 12:42
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

potrzebny układ równań do zadania

Post autor: blackpatty »

Pan Wacław pracuje w firmie cichy dom w ostatnim miesiącu podniesiono mu pensje o 12,5%. Panu Michał również podniesiono pensje, ale o 20%. Po podwyżce zarabiają tyle samo. Ile każdy z nich zarabia po podwyżce jeżelli przed podwyżką suma ich miesięcznych zarobków wynosiła 6200 zł
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x---zarobek Michała przed podwyżką
y---zarobek Wacława przed podwyżką
\(\{x+y=6200\\1,2x=1,125y\)
Otrzymasz x=3000
i y =3200
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ