zadanie o temperaturze wody
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie o temperaturze wody
Zmieszano a litrów wody o temperaturze t1, i b litrów wody o temperaturze t2. Znajdź temperaturę powstałej mieszaniny.
- lukasz8719
- Stały bywalec
- Posty: 852
- Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
- Otrzymane podziękowania: 404 razy
- Płeć:
Re: zadanie o temperaturze wody
\(Q=m \cdot \cdot C_w \cdot \Delta t
a \cdot (t_1-t_k) =b \cdot (t_k-t_2)
at_1-at_k=bt_k-bt_2
bt_k-bt_2=at_1-at_k
t_k(b+a)=bt_2+at_1
t_k= \frac{bt_2+at_1}{b+a}\)
Tu masz wyliczenie dla \(t_1>t_2\)
Dla \(t_1<t_2\)
Wynik identyczny
a \cdot (t_1-t_k) =b \cdot (t_k-t_2)
at_1-at_k=bt_k-bt_2
bt_k-bt_2=at_1-at_k
t_k(b+a)=bt_2+at_1
t_k= \frac{bt_2+at_1}{b+a}\)
Tu masz wyliczenie dla \(t_1>t_2\)
Dla \(t_1<t_2\)
Wynik identyczny