procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: procenty
Cena telefonu po podwyżce o 10% wynosi 220 zł. Ile wynosiła przed podwyżką?
x- cena przed podwyżką
\(1,1x=220 /:(1,1)
x=200\)
x- cena przed podwyżką
\(1,1x=220 /:(1,1)
x=200\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)
Re: procenty
x- cena przed podwyżką
\(x+10%x=220\)
\(x+ \frac{10}{100} x=220\)
\(1,1x=220\) /:\(\frac{11}{10}\)
\(x=220 \cdot \frac{10}{11} =200\)
\(x+10%x=220\)
\(x+ \frac{10}{100} x=220\)
\(1,1x=220\) /:\(\frac{11}{10}\)
\(x=220 \cdot \frac{10}{11} =200\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!