mam problem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maks
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 wrz 2008, 13:14

mam problem

Post autor: maks »

treść zadania to:
W tabelce podano informacje o zawartości wody w koilku produktach żywnościowych. Korzystając z tabeli dowiedz się, ile wody jest w cebuli, która waży 10 dag.

TABELA

RODZAJ ŻYWNOŚĆI JAKĄ CZĘŚĆ MASY STANOWI WODA?
pomidor 0,93
ogórek 0,95
cebula 0,86
fasola 0,14
orzech laskowy 0,05
jajko na twardo 0,72



CZY KTOŚ WIE JAK TO ROZWIĄZAĆ????????????????
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Z tabelki wynika, że w cebuli jest 86%=0,86 wody. Czyli w 10dag jest
\(0,86\cdot 10dag=8,6dag=86g\)
wody.
ODPOWIEDZ