Cena kołdry i poduszki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cena kołdry i poduszki
właściciel hotelu kupił dwa razy więcej poduszek niż kołder. zapłacił łącznie 1728 zł. cena kołdry była cztery razy większa niż poduszki.ile zapłacił za kołdry, a ile za poduszki? czy ktoś mi może pomóc
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
x - ilość kołder
2x - ilość poduszek
y - cena poduszki
4y - cena kołdry
\(x\cdot 4y=4xy\) - wartość poduszek
\(2x \cdot y=2xy\) - wartość kołder
\(4xy+2xy=6xy\) - wartść poduszek i kołder
1728 - wartść poduszek i kołder
6xy=1728
xy=288
wartość poduszek -\(4xy=4\cdot 288=1152\)
wartość kołder - \(2xy=2 \cdot 288=576\)
2x - ilość poduszek
y - cena poduszki
4y - cena kołdry
\(x\cdot 4y=4xy\) - wartość poduszek
\(2x \cdot y=2xy\) - wartość kołder
\(4xy+2xy=6xy\) - wartść poduszek i kołder
1728 - wartść poduszek i kołder
6xy=1728
xy=288
wartość poduszek -\(4xy=4\cdot 288=1152\)
wartość kołder - \(2xy=2 \cdot 288=576\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.