proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Z tresci zadania wynika, że będzie u babci 5 kolejnych dni. Wyjeżdża do domu rano, a czy ranek to też nie ejst juz kolejny dzień jako 5?
Dziekuję
zadanie tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ułożyć sensowne zadania dla dzieci, wbrew pozorom, to trudna praca.
Ja myślę, że tutaj chodzi też o uważne przeczytanie i przeanalizowanie treści zadania. Trzeba dziecku zwrócić uwagę, że Ania wyjeżdża wieczorem z domu, a od babci wyjeżdża rano. Te kratki są po to, żeby dziecko wypisało kolejne daty pobytu u babci.
Ja myślę, że tutaj chodzi też o uważne przeczytanie i przeanalizowanie treści zadania. Trzeba dziecku zwrócić uwagę, że Ania wyjeżdża wieczorem z domu, a od babci wyjeżdża rano. Te kratki są po to, żeby dziecko wypisało kolejne daty pobytu u babci.
Jeszcze raz- trochę w obronie układających takie zadania.
Częstym błędem uczniów rozwiązujących zadania związane z kalendarzem jest ustalenie daty.
Przykład:
"Turnus wczasowy rozpoczyna się 5. lipca i trwa 14 dni. Którego dnia kończy się ten turnus?"
Częstym błędem uczniów jest obliczenie:
5+14=19
i odpowiedź: 19.lipca.
Tymczasem, jeśli pierwszym dniem jest 5. lipca, to 14. dniem turnusu jest 18. lipca, bo 5+13=18...
W Twoim zadaniu zapewne chodzi tez o to, żeby dzieci nie wykonały obliczenia: 19+5=24 i nie odpowiedziały, że Ania wyjechała 24. stycznia...
Częstym błędem uczniów rozwiązujących zadania związane z kalendarzem jest ustalenie daty.
Przykład:
"Turnus wczasowy rozpoczyna się 5. lipca i trwa 14 dni. Którego dnia kończy się ten turnus?"
Częstym błędem uczniów jest obliczenie:
5+14=19
i odpowiedź: 19.lipca.
Tymczasem, jeśli pierwszym dniem jest 5. lipca, to 14. dniem turnusu jest 18. lipca, bo 5+13=18...
W Twoim zadaniu zapewne chodzi tez o to, żeby dzieci nie wykonały obliczenia: 19+5=24 i nie odpowiedziały, że Ania wyjechała 24. stycznia...
-
- Rozkręcam się
- Posty: 38
- Rejestracja: 25 paź 2012, 16:39
- Podziękowania: 6 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 38
- Rejestracja: 25 paź 2012, 16:39
- Podziękowania: 6 razy
zadanie , które mnie mecz i nie daje spać
Jacek 19 czerwca ubiegłego roku rozmyślał o swoich wakacjach. Policzył, że za 15 dni wyjeżdża z rodzicami na dwutygodniowe wczasy nad morze, a po powrocie, znów za 15 dni, będzie miał urodziny. Podaj datę wyjazdu Jacka na wczasy i datę jego urodzin.
czyli 19+15=34
34-30=4
4 lipca
4+13+=17 4 lipca - 17 lipca - wczasy
17+15 = 32
32-31 =1
1 sierpnia ?? czy może powinno byc rozwiązanie 2 sierpnia? jako 4+14+18???
pozdrawiam i miłego poniedziałku
Jacek 19 czerwca ubiegłego roku rozmyślał o swoich wakacjach. Policzył, że za 15 dni wyjeżdża z rodzicami na dwutygodniowe wczasy nad morze, a po powrocie, znów za 15 dni, będzie miał urodziny. Podaj datę wyjazdu Jacka na wczasy i datę jego urodzin.
czyli 19+15=34
34-30=4
4 lipca
4+13+=17 4 lipca - 17 lipca - wczasy
17+15 = 32
32-31 =1
1 sierpnia ?? czy może powinno byc rozwiązanie 2 sierpnia? jako 4+14+18???
pozdrawiam i miłego poniedziałku
Jeśli pierwszym dniem wczasów jest 4. lipca, to czternastym dniem jest 17. lipca. Piętnaście dni później, to dla mnie więc 1. sierpnia.
A tak na marginesie- co to znaczy, że rodzina wyjeżdża na wczasy 4. lipca? Czy to pierwszy dzień turnusu?
Pozdrawiam. Irena
P. S. Nie możesz spać z powodu jednego błahego zadania? Nie daj się zwariować.
Sprawdzałam w jedynym zbiorze dla szóstoklasistów, jaki mam- to przykłady zadań przygotowujących do sprawdzianu. Tam jest zadanie o ośmiodniowym biwaku. Termin zakończenia biwaku podany jest prawidłowo- do pierwszego dnia dodano siedem...
A tak na marginesie- co to znaczy, że rodzina wyjeżdża na wczasy 4. lipca? Czy to pierwszy dzień turnusu?
Pozdrawiam. Irena
P. S. Nie możesz spać z powodu jednego błahego zadania? Nie daj się zwariować.
Sprawdzałam w jedynym zbiorze dla szóstoklasistów, jaki mam- to przykłady zadań przygotowujących do sprawdzianu. Tam jest zadanie o ośmiodniowym biwaku. Termin zakończenia biwaku podany jest prawidłowo- do pierwszego dnia dodano siedem...