Zadania z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Igor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:37
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Zadania z treścią

Post autor: Igor »

1.Suma czterech kolejnych liczb naturalnych wynosi 182.Oblicz te liczby.

2.Podziel 9045 na dwie części tak, aby jedna była 8 razy większa od drugiej.

3.Wacek uzyskał następujące wyniki w skoku wzwyż.145cm, 134cm, 138cm. Oblicz wysokość średniego skoku Wacka. :D
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
n- najmniejsza z liczb
\(n+n+1+n+2+n+3=182\\4n+6=182\\4n=176\\n=44\)

Szukane liczby: 44, 45, 46, 47

Inaczej:
n- najmniejsza z liczb, następna jest o 1 większa, kolejna jest o 2 większa, a największa jest o 3 większa.
Jeśli od drugiej odejmiemy 1, od trzeciej odejmiemy 2 i od największej odejmiemy 3, to wszystkie liczby staną się równe.
Ich suma będzie wtedy mniejsza o 1+2+3=6.

182-6=176

176:4=44

Najmniejsza z liczb jest więc równa 44, a kolejne tp 45, 46 i 47
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Jeśli jedna z liczb to a, to w drugiej liczbie mieści się 8 takich liczb a. Po dodaniu, czyli w sumie tych dwóch liczb mieści się więc 9 takich a.

9045:9=1004

Czyli mniejsza liczba a to 1005, a większa 9045-1005=8040
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
Średnia długość skoku Wacka:
\(\frac{145+134+138}{3}=\frac{417}{3}=139cm\)
ODPOWIEDZ