Filiżanki i talerzyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filiżanki i talerzyki
za 6 filiżanek i 6 talerzyków mama zapłaciła 42 zł. następnego dnia dokupiła jeszcze 2 filiżanki i 6 talerzyków .tym razem zapłaciła 26 zł.ile kosztowała filiżanka,ile talerzyk?
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 22:57 przez alexx17, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu
Powód: Poprawa tematu
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Ile złotych kosztowałyby 4 filiżanki?
\(42-26=16\)
Ile złotych kosztuje 1 filiżanka?
\(16:4=4\)
Ile złotych kosztowłayby 2 filiżanki?
\(2 \cdot 4=8\)
Ile złotych kosztowałoby 6 talerzyków?
\(26-8=18\)
Ile złotych kosztuje 1 talerzyk?
\(18:6=3\)
\(42-26=16\)
Ile złotych kosztuje 1 filiżanka?
\(16:4=4\)
Ile złotych kosztowłayby 2 filiżanki?
\(2 \cdot 4=8\)
Ile złotych kosztowałoby 6 talerzyków?
\(26-8=18\)
Ile złotych kosztuje 1 talerzyk?
\(18:6=3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Ile kosztują 2 czekolady i 2 batony?
12:2=6
Ile kosztują 4 batony?
9-6=3
Ile kosztuje 1 baton?
3 zł=300gr
300:4=75 gr
Ile kosztują 2 batony?
\(2 \cdot 75\)=150gr=1zł 50gr
Ile kosztują 2 czekoloady?
6-1zł 50 gr=4zł 50 gr
Ile kosztuje 1 czekolada?
4 zł 50 gr :2=2 zł 25 gr
O ile czekolada jest droższa od batona?
2 zł 25 gr-75 gr=1 zł 50 gr
12:2=6
Ile kosztują 4 batony?
9-6=3
Ile kosztuje 1 baton?
3 zł=300gr
300:4=75 gr
Ile kosztują 2 batony?
\(2 \cdot 75\)=150gr=1zł 50gr
Ile kosztują 2 czekoloady?
6-1zł 50 gr=4zł 50 gr
Ile kosztuje 1 czekolada?
4 zł 50 gr :2=2 zł 25 gr
O ile czekolada jest droższa od batona?
2 zł 25 gr-75 gr=1 zł 50 gr
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.