Kury i króliki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Burdziuk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2012, 19:52
Płeć:

Kury i króliki

Post autor: Burdziuk »

Po podwórku biegały kury i króliki.Było 18 głów i 50 nóg.Ile było kur,a ile królików?
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(\begin{cases} x+y=18 \\ 4x+2y=50\end{cases}

4x+36-2x=50 \Rightarrow 2x=14 \Rightarrow x=7

\begin{cases} x=7 \\ y= 11\end{cases}\)

7 królików i 11 kur.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

W podstawówce nie znają układów równań. :D
Trudnych równań też jeszcze nie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

Masz może jakiś inny pomysł? ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zaczęłabym od nóg :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

Może rozwiniesz swoją myśl? Ja szczerze mówiąc nie wiem jak to prościej rozwiązać :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Na poziomie podstawówki. :D

\(50-18 \cdot 2=14\) - "podwójne nogi" królików
\(14:2=7\) - ilość królików
\(18-7=11\) - ilość kur
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ