zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

zadanie tekstowe

Post autor: malgos382 »

1.Rodzice Antka jadą z Łodzi do Krakowa samochodem, którego średnie zużycie paliwa wynosi 7 litrów na 100 km. Litr benzyny kosztuje 4,10 zł. Odległość z Łodzi do Krakowa wynosi 220 km. Ile zapłacą za zużytą na tej trasie benzynę rodzice Antka?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{7}{100}\cdot220\cdot4,10=63,14zl\)

Jeśli na 100km zużywa się 7l paliwa, to na każdy kilometr potrzeba 0,07l. Na przejechanie 220km potrzeba więc \(220\cdot0,07=15,4\ l\)

Za to paliwo zapłaci się
\(15,4\cdot4,1=63,14\ zl\)
ODPOWIEDZ