Zadanie z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z treścią
Robert i Jurek mają po 360 zł. Robert 2/3 swoich pieniędzy wydał na narty, a 1/4 pozostałej kwoty na płytę. Jurek 7/12 swoich pieniędzy wydał na łyżwy, a za 1/3 reszty kupił kalkurator. Któremu z chłopców zostało więcej pieniędzy i o ile?
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
\(r_R\\)- kwota jaka pozostała Robertowi po dokonaniu zakupów
\(r_J\\) - kwota jaka pozostała Jurkowi po dokonaniu zakupów
\(r_R=360-[360 \cdot \frac{2}{3} + \frac{1}{4}(360- \frac{2}{3} \cdot 360)]=90\)
\(r_J=360-[360 \cdot \frac{7}{12}+ \frac{1}{3} (360- \frac{7}{12} \cdot 360)]=100\)
Więcej o 10 zł zostało Jurkowi
\(r_J\\) - kwota jaka pozostała Jurkowi po dokonaniu zakupów
\(r_R=360-[360 \cdot \frac{2}{3} + \frac{1}{4}(360- \frac{2}{3} \cdot 360)]=90\)
\(r_J=360-[360 \cdot \frac{7}{12}+ \frac{1}{3} (360- \frac{7}{12} \cdot 360)]=100\)
Więcej o 10 zł zostało Jurkowi