zad.1 Pociąg pośpieszny jadący z prędkością 84km/h minął pociąg osobowy jadący z prędkością 60km/h. Pasażer pociągu pośpiesznego zauważył, że pociąg osobowy minął go w ciągu 6 sekund. Jaką długość miał pociąg osobowy?
zad.2 Instruktor gimnastyki ustawił ćwiczących w kwadrat. Za pierwszym razem zostało mu 89 ćwiczących; za drugim razem, gdy bok kwadratu zwiększył o jednego ćwiczącego, zabrakło mu 50. Ilu ćwiczących było na stadionie?
zad.3 Pies goni królika, który znajduje się w odległości 150 stóp od psa. Pies robi skok na 9 stóp za każdym razem, kiedy królik robi skok na 7 stóp. Ile skoków musi zrobić pies, żeby dogonić królika?
Trzy różne zadania z treścią.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.2
x ćwiczących w rzędzie i jest tych rzędów x (bo ustawiono ludzi w kwadrat).
Liczba ćwiczących =\(x\cdot x+89\), tu 89 osób zostało poza kwadratem.
Nowe ustawienie w kwadrat o boku (x+1) i brakło 50 osób.
tu liczba ćwiczących to \((x+1)^2-50\)
Równanie
\(x^2+89=(x+1)^2-50\\
x^2+89=x^2+2x+1-50\\
2x=138\\
x=69\)
W rzędzie jest 69 osób i takich rzędów jest 69 ,a 89 osób stoi poza kwadratem.
Policz ludzi \(69\cdot 69+89=4850\)
Sprawdzasz w drugim ustawieniu \(70\cdot 70=4900\), czyli brakło 50 osób (bo jest ich 4850).
x ćwiczących w rzędzie i jest tych rzędów x (bo ustawiono ludzi w kwadrat).
Liczba ćwiczących =\(x\cdot x+89\), tu 89 osób zostało poza kwadratem.
Nowe ustawienie w kwadrat o boku (x+1) i brakło 50 osób.
tu liczba ćwiczących to \((x+1)^2-50\)
Równanie
\(x^2+89=(x+1)^2-50\\
x^2+89=x^2+2x+1-50\\
2x=138\\
x=69\)
W rzędzie jest 69 osób i takich rzędów jest 69 ,a 89 osób stoi poza kwadratem.
Policz ludzi \(69\cdot 69+89=4850\)
Sprawdzasz w drugim ustawieniu \(70\cdot 70=4900\), czyli brakło 50 osób (bo jest ich 4850).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.1
Prędkość mijania równa jest sumie obu prędkości.
\(V=84 \;km/h+60\;km/h=144\;km/h=\frac{144000\;m}{3600\;s}=40m/s\)
Czas mijania wynosi 6 sekund i w tym czasie pasażer minął cały pociąg osobowy,zatem jego
długość równa jest :
\(40\;m/s\cdot 6\;s=240\;m\)
Pociąg osobowy ma długość 240 metrów.
Prędkość mijania równa jest sumie obu prędkości.
\(V=84 \;km/h+60\;km/h=144\;km/h=\frac{144000\;m}{3600\;s}=40m/s\)
Czas mijania wynosi 6 sekund i w tym czasie pasażer minął cały pociąg osobowy,zatem jego
długość równa jest :
\(40\;m/s\cdot 6\;s=240\;m\)
Pociąg osobowy ma długość 240 metrów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.