Proporcje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Proporcje

Post autor: kasia96175 »

1.Prostokątną działkę podzielono w stosunku 3:8.Jaka jest powierzchnia całej działki,jeśli większa cześć działki ma powierzchnię\(2480 m^2\)
2.Cena ołówka do ceny długopisu ma sie jak 1:9.Za ołówek i długopis razem zapłacono 5zł.Ile kosztował ołówek ,a ile długopis??
3.Prostokątną działkę podzielono w stosunku 3:7.Jaka jest powierzchnia każdej z działek,jeżeli jedna działka jest o \(120m^2\) wieksza od drugiej?
4.Dłuości boków trójkąta mają się do siebie jak 2:3:4.Obwód trójkąta wynosi 45cm.Jakie sa długości boków teo trójkąta?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
x- powierzchnia mniejszej działki
\(\frac{3}{8}=\frac{x}{2480}\\x=\frac{3\cdot2480}{8}=910m^2\\910+2480=3390m^2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(\frac{o}{d}=\frac{1}{9}\\d=9o\\o+d=5\\o+9o=5\\10o=5\\\{o=0,50zl\\d=4,50zl\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
x- powierzchnia mniejszej działki
x+120 - powierzchnia większej działki

\(\frac{x}{x+120}=\frac{3}{7}\\7x=3x+360\\4x=360\\\{x=90m^2\\x+120=210m^2\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
Boki trójkąta:
a=2x
b=3x
c=4x

\(2x+3x+4x=45\\9x=45\\x=5cm\\\{a=10cm\\b=15cm\\c=20cm\)
ODPOWIEDZ