Prędkość, droga, czas
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prędkość, droga, czas
1.Samochód poruszający się z prędkością 60km/h w ciągu 20 minut pokona drogę-?
Re: Prędkość, droga, czas
Dane:
\(v=60 [\frac{km}{h}]\)
\(t=20 [min]= \frac{1}{3} [h]\)
Niewiadome:
\(s=?\)
Rozwiązanie:
1. Wzór.
\(v= \frac{s}{t} \Rightarrow s=v \cdot t\)
2. Obliczenia.
\(s=v \cdot t \Rightarrow s=60[ \frac{km}{h} ]\cdot \frac{1}{3} [h]= 20 [km]\)
Prościej się chyba nie da wyjaśnić
\(v=60 [\frac{km}{h}]\)
\(t=20 [min]= \frac{1}{3} [h]\)
Niewiadome:
\(s=?\)
Rozwiązanie:
1. Wzór.
\(v= \frac{s}{t} \Rightarrow s=v \cdot t\)
2. Obliczenia.
\(s=v \cdot t \Rightarrow s=60[ \frac{km}{h} ]\cdot \frac{1}{3} [h]= 20 [km]\)
Prościej się chyba nie da wyjaśnić