Remont mieszkania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Remont mieszkania
1. Pan Mietek oszacował, że remont mieszkania zajmie mu 54 godziny. Remont rozpoczął 20 lipca w poniedziałek. Od poniedziałku do piątku łącznie poświęcał 450 minut na odnawianie mieszkania, a w soboty - 8 godzin. W niedziele nie pracował. Podaj planowaną datę zakończenia remontu.
\(450min=7,5godz\)
W ciągu tygodnia pan Mietek poświęca \(7,5+8=15,5godz.\)
\(3\cdot15,5=46,5godz\)
\(54-46,5=7,5godz.\)
Remont zajmie panu Mietkowi 3 pełne tygodnie i jeszcze od poniedziałku do piątku w czwartym tygodniu.
\(3\cdot7+5=21+5=26\)
Remont zakończy się w dwudziestym szóstym dniu od 20 lipca licząc. Lipiec ma 31 dni, od 20 lipca do 31 lipca jest 11 dni.
Zostaje jeszcze 15 dni sierpnia. Remont zakończy się więc 15 sierpnia, w piątek
W ciągu tygodnia pan Mietek poświęca \(7,5+8=15,5godz.\)
\(3\cdot15,5=46,5godz\)
\(54-46,5=7,5godz.\)
Remont zajmie panu Mietkowi 3 pełne tygodnie i jeszcze od poniedziałku do piątku w czwartym tygodniu.
\(3\cdot7+5=21+5=26\)
Remont zakończy się w dwudziestym szóstym dniu od 20 lipca licząc. Lipiec ma 31 dni, od 20 lipca do 31 lipca jest 11 dni.
Zostaje jeszcze 15 dni sierpnia. Remont zakończy się więc 15 sierpnia, w piątek