zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

zadanie tekstowe

Post autor: malgos382 »

1. Oblicz średnią prędkość kutra, który odległość 449,5 km przepłynął w ciągu 7 godzin 15 minut. W ciągu ilu godzin przebędzie ten kuter odległość 697 km, płynąc z tą samą prędkością?

2. W kwietniu spodnie kosztowały 200 zł. W maju podwyższono ich cenę o 0,1 ceny, następnie w czerwcu podwyższono ich cenę o 3/5 nowej ceny. Ile kosztowały te spodnie po obu podwyżkach?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(V=\frac{s}{t}=\frac{449,5}{7,25}=62\;km/h\)
\(t=\frac{S}{V}=\frac{697}{62}\approx 11,24\;h\approx 11\;h\;i\;15\; min\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)
\(200+0,1\cdot 200=200+20=220\)
cena po pierwszej podwyżce.
\(220+\frac{3}{5}\cdot 220=220+132=352\)----to cena po obu podwyżkach.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ