Zadania tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

Zadania tekstowe

Post autor: malgos382 »

1. Pociąg pospieszny jedzie z prędkoscią 90 km/h, a osobowy z predkością 60 km/h. Odległość z Warszawy do Gdyni wynosi 360 km. O ile krócej trwa podróż pociagiem pospiesznym?

2. O godzinie 8:30 wyjechała z miasta cieżarówka z predkością 52 km. O godzinie 9:30 z tego samego miasta wyruszyła druga ciężarówka , w przeciwnym kierunku z predkoscią 49 km/h. Jak daleko bedą od siebie oba samochody o godzinie 11:30?

3. Samochód był w ruchu 7 godzin. Przez 4 godziny jechał z predkoscią 35 km/h, a potem zwiekszył prędkość dwukrotnie. Jaką drogę przebył samochód?

4. Samochód przebył 270 km w ciagu 5 godzin. Podaj prędkość tego samochodu:
a. w km, b. w m/min, c. w m/s.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
\(360:60-360:90=6-4=2\)
O 2 godziny.
2)
Od 8.30 do 11.30 upływa czas 3 godziny.
Droga pierwszej ciężarówki=\(52\cdot 3=156 \;km\)
Od 9.30 do 11.30 upływa czas 2 godziny.
Droga drugiej ciężarówki =\(49\cdot 2=98\;km\)
Odległość obu ciężarówek:
\(156+98=254\;km\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.3
\(4\cdot 35+3\cdot 70=140+210=350\;km\)
Zad.4
\(V=\frac{270\;km}{5\;h}=54\frac{km}{h}= \frac{54000\;m}{60\;min}=900 \frac{m}{min}= \frac{900m}{60s}= 15\frac{m}{s}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ